Arboga museum fotoarkiv

Datorer, paddor och mobiler


För att börja använda arkivet klicka på "FOTOBLANKETT" uppe till vänster på den här sidan, eller klicka här ! Om den nya versionen inte fungerar (t.ex. i en gammal webläsare) kan en äldre version startas. Klicka här !

Fotoarkivet

Museets fotoarkiv innehåller i dag ca: 6000 bilder, varav nu snart 90% är registrerade och godkända för att kunna visas för allmänheten. Sedan några år tillbaka pågår ett omfattande arbete på frivillig basis för att digitalisera alla foton i museets samling och för att kunna göra dem tillgängliga.
Arbetet bygger delvis på Lennart Östs tidigare arbete med att registrera museets fotografier. Lennart Öst har dessutom sammanställt en lista över Arbogas fotografer 1839-1950. Se bifogat dokument. Förutom detta finns visitkortsarkivet sammanställt av Hanna Hartelius och ett stort antal bilder skänkta av Reinold Carlssons dödsbo. På senare tid har tillkommit ett stort antal glasplåtar, negativ och och papperskopior från Sam Brun, Lars Åhlin och många andra ännu så länge okända fotografer. Uppgifterna i arkivet är inte kompletta, men vi hoppas på att kunna få in ny kunskap från dig som besökare via kommentarer till bilderna.

Arkivet består av kända arbogafotografers samlingar t.ex.:
August Karlsson 1887-1902
Ada Lindhe 1895
Vivan Norberg 1897-1910
Elin Theorell 1902-1907
Karin Åmark 1907-1916
Sam Brun 1916-1946
Gustaf Angel 1921-1942
Lars (Trollet) Åhlin 1940-1960 talet
Reinhold Carlsson ca 1950-2007

Logga in eller inte?

Det går bra att använda fotoarkivet utan att vara inloggad. Vill du däremot kunna se kommentarer till bilderna, eller lämna kommentarer själv, måste du registrera dig och få ett användarnamn. Uppgifterna i arkivet bör kompletteras, speciellt för "preliminära" bilder. Vi hoppas att ni kan bidra med detta.

För att göra detta klickar du på "LOGIN" på sidan och fyller i den högra sidan under "Registrera". Användarnamn är det namn som gör att programmet kan identifiera dig, lösenordet är hemligt och känt endast av dig själv. I fortsättningen behöver du nu bara logga in på den vänstra sidan med dessa två ord.

Nu kan du se ett kommentarfält på sidan Fotoblankett under bildbeskrivningen. Fyll i dina kommentarer i det vita fältet. Ångrar du dig kan du ta bort det genast eller vid ett senare tillfälle. Nedanför finns de tidigare lämnade kommentarerna i de gråa fälten.

Hur använder jag fotoarkivet?

På bilden här nedan kan du se fotoarkivets olika sidor. När du klickar på respektive sida vid pilens runda ände, visar pilen den nya sidan du kommer till. För att börja, klicka först på "FOTOBLANKETT" uppe till vänster på den här sidan.

Enkel sökning:

I det förenklade sättet att söka, fyller du i, en eller flera, typiska sökord för den sökta bilden t.ex. en person, en gata eller dylikt. Om du inte ger något sökord alls, söks alla bilder i arkivet upp.

Nu visas alla bilder upp, som uppfyller sökorden i en lista. Om det finns flera bilder i listan än vad som kan visas på en sida kan man klicka på "Nästa" / "Föregående" eller på enskilda listor.

Om du vill studera en viss bild närmare kan du klicka på miniatyr-bilden. Då visas en Fotoblankett med alla uppgifter om bilden som finns registrerade. Om du vill se bilden i större upplösning klickar du på bilden. Du kan klicka på pilarna högst upp i vänstra hörnet för att gå tillbaka.

När du vill tillbaka till fotolistan trycker du på "Lista" knappen.

Avancerad sökning:

Den mer avancerade sökningen finns beskriven nära sökrutan i "Hjälp för sökningar". Sökningen är "Google-liknande" och man kan söka på fraser, undantag, söka med hela ord, söka med flera alternativ, med flera stavningar o.s.v. Framför allt kan man söka mera detaljerat med olika uppgifter i fotoblanketten.