Fotoarkivet

Museets fotoarkiv innehåller i dag ca 5500 bilder, varav nu snart 75% är registrerade och godkända för att kunna visas för allmänheten.
Sedan några år tillbaka pågår ett omfattande arbete på frivillig basis för att digitalisera alla foton i museets samling och för att kunna göra dem tillgängliga. Fotoarkivet bygger delvis på Lennart Östs tidigare arbete med att arkivera museets fotografier. Dessutom finns visitkortsarkivet sammanställt av Hanna Hartelius och ett stort antal bilder skänkta av Reinold Carlssons dödsbo. Uppgifterna i arkivet är inte kompletta, men vi hoppas på att kunna få in ny kunskap från dig som besökare via kommentarer till bilderna.

Arbogas fotografer 1839-1950
finns sammanställda i Lennart Öst's bok:
"Tack och lov för alla härliga fotografer".
När boken visas, tryck på bokmärkesfliken för att se de olika fotograferna.

Arkivet består delvis av kända arbogafotografers samlingar t.ex.:
August Karlsson 1887-1902
Gustaf Angel 1921-1942
Reinhold Carlsson ca 1950-2007

Hur använder jag fotoarkivet?

På bilden här bredvid kan du se fotoarkivets olika sidor. När du klickar på respektive sida vid pilens runda ände, visar pilen den nya sidan du kommer till. För att börja, klicka först på "FOTOARKIV" uppe till vänster på den här sidan.

Enkel sökning:
I det förenklade sättet att söka, fyller du i, en eller flera, typiska sökord för den sökta bilden t.ex. en person, en gata eller dylikt. Då söks det i all redan inmatad information om bilden. Om du inte ger något sökord alls, visas alla bilder i arkivet.
Om det finns flera bilder än vad som kan visas på en sida går du till slutet eller början av sidan och klickar på "Nästa"/"Föregående".
Om du vill studera en viss bild närmare kan du klicka på bilden. Då visas en Fotoblankett med alla uppgifter om bilden som finns registrerade. Om du vill se bilden i större upplösning klickar du på bilden igen. Du kan klicka på pilarna högst upp i vänstra hörnet för att gå tillbaka.
När du vill tillbaka till fotolistan trycker du på "Fotolista" knappen.

Avancerad sökning:
Den mer avancerade sökningen finns beskriven nära sökrutan i "Hjälp för sökningar". Sökningen är "Google-liknande" och man kan söka på fraser, undantag, söka med hela ord, söka med flera alternativ, med flera stavningar o.s.v. Framför allt kan man söka mera detaljerat med olika uppgifter i fotoblanketten.

Bildspel
Nu kan Fotolistan presenteras som ett bildspel. Om bildspelsknappen är vald så presenteras som ett bildvisnings spel. Sidan visas helst i "Helskärm". Om den visade bilden klickas på så upphör spelet.



Logga in eller inte?

Det går bra att använda fotoarkivet utan att vara inloggad. Men om du vill kunna se kommentarer till bilderna och lämna kommentarer själv måste du registrera dig och få ett användarnamn. För att göra detta klickar du på "LOGIN" på sidan Fotoblankett. och fyller i den högra sidan under "Registrera". Användarnamn är det namn som gör att programmet kan identifiera dig, lösenordet är hemligt och känt endast av dig själv. I fortsättningen behöver du nu bara logga in på den vänstra sidan med dessa två ord. Nu kan du se ett kommentarfält på sidan Fotoblankett under bildbeskrivningen. Fyll i dina kommentarer i det vita fältet. Ångrar du dig kan du ta bort det genast eller vid ett senare tillfälle. Nedanför finns de tidigare lämnade kommentarerna i de gråa fälten.
Allmänna kommentarer, t.ex. synpunkter på bildurvalet, vilka bilder du saknar, sättet att presentera bilderna eller att söka efter dem, kan du ge i bilden med "postlådan". Det är den första bilden du ser då du söker utan sökord, eller sök efter "postlådan".